back to top
2.1 C
Amsterdam
donderdag, november 21, 2024

De opkomst van de co-working spaces

Onze edities

De manier waarop we in Nederland werken was al langere tijd aan verandering onderhevig, maar de afgelopen twee jaar is dit onder invloed van corona in een stroomversnelling gekomen. Telewerken neemt een steeds grotere vlucht.

Waar werkgevers voorheen veelal van hun werknemers verwachtten dat ze hun werkzaamheden op kantoor uitvoerden – uiteraard voor de beroepsgroepen waar dit mogelijk is, zoals mensen met een kantoorbaan – is sinds de eerste coronalockdown in 2020 telewerken aan populariteit toegenomen. In eerste instantie werkte het gros van de medewerkers vanwege de verplichting van overheidswege thuis, maar dit bleek in een groot aantal gevallen toch problematisch. Niet iedereen heeft immers een dedicated kantoor tot zijn beschikking. Vooral jongeren hadden last van ruimtegebrek thuis en weken daarom liever uit naar andere locaties.

Dat er door het thuiswerken minder hoefde te worden gereisd, beviel de werknemers (en de overheid) dan weer wel goed. Doordat ze minder tijd kwijt waren aan reizen, bleef er tijd over, waardoor de werk-privébalans een stuk positiever uitviel. Uit onderzoek van MKB-Nederland en VNO-NCW naar hybride werken onder leden van MKB-Nederland, VNO-NCW, AWVN en LTO Nederland bleek bovendien dat niet alleen de werk-privébalans was verbeterd (65 procent). Ook stelde het werkgevers in staat om een aantrekkelijke werkgever te zijn (59 procent) en bleken werknemers geconcentreerder en/of efficiënter te kunnen werken (55 procent). Ook duurzaamheid (39 procent) bleek een goede reden te zijn voor werkgevers om hiervoor te kiezen. Doordat de werkgevers bovendien in de praktijk hadden kunnen ervaren dat het werk ook op afstand wel afkwam, werd de blik gericht op andere mogelijkheden. En zo ontstond er een hybride werkvorm: het telewerken.

Business center

Dit telewerken kan op vele plekken. Thuis, maar ook in een satellietkantoor, een deelkantoor of co-working space in een business center. De co-working spaces schieten dan ook als paddenstoelen uit de grond. Bedrijven hebben hier de optie om voor een afgebakende periode een ruimte te huren, of bijvoorbeeld eenmalig of op gezette tijden een vergaderruimte. Vooral het feit dat co-working spaces maatwerk kunnen leveren, maakt ze erg populair. 

Uiteraard zijn nog niet alle bedrijven even ver in hun strategie voor telewerken, en heeft het ene bedrijf er al beleid op gemaakt, compleet met uitgewerkte plannen voor de praktijk, terwijl het bij het andere bedrijf nog in de kinderschoenen staat. Duidelijk is wel dat co-working spaces de toekomst hebben. Uit het onderzoek van MKB-Nederland en VNO-NCW blijkt ook dat twee derde van de bedrijven inmiddels afspraken heeft gemaakt met werknemers over hybride werken. En onderzoek van onafhankelijk onderzoeksbureau I&O laat bovendien zien dat werkenden het liefst zélf willen bepalen hoe, waar en wanneer ze werken.

Het nieuwe normaal

Aan aanbieders van co-working spaces dan ook geen gebrek. Zoals Fosbury & Sons, dat naast twee Amsterdamse vestigingen (waarvan een bijzondere in het voormalige Prinsengrachtziekenhuis) een grote vestiging in Den Haag heeft. Twee maanden nadat de Belgische co-working speler haar eerste vestiging in ons land had geopend, stak de coronacrisis de kop op. De situatie die hierdoor ontstond speelde de dienstverlening precies in de kaart. De organisatie zei hier eerder over: ‘De gemiddelde manier van werken is in recordtempo enorm veranderd. Het klassieke kantoor staat steeds meer ter discussie en er is meer dan ooit behoefte aan flexibiliteit en kostenoptimalisatie. Fosbury & Sons moedigt bedrijven aan deze kans te grijpen om een ‘nieuw normaal’ op te bouwen.’

Locatie, locatie

En dan zijn er nog de aanbieders van co-working spaces die alleen in een specifieke stad zitten, en dan veelal op een bijzondere locatie.

Zo huist in de oude diamantenbeurs van Amsterdam op het Weesperplein een co-working plek: Capital C. Je kunt hier terecht in een van de acht meeting rooms en er is een gemeenschappelijke co-working space. De kosten van een werkplek variëren hier tussen de 150 en 350 euro per maand. Ook Charly’s in de Kerkstraat is een prettige plek, met een uurtarief van 5 euro. Gratis printen en onbeperkt drankjes inbegrepen. Het dagtarief is 25 euro en ook een maandabonnement of rittenkaart (30 of 65 uur) is ook mogelijk. 

Laatste nieuws

Varen op de Amsterdamse grachten, het mooiste evenement van de wereld

Amsterdam is een schitterende stad die je op veel verschillende manieren kan ontdekken, maar vanaf het water met een...

Lees ook..